draailogo Do Foundation Do Dance Do Records Do Music Do Mailorder
do records Simeon ten Holt
najaarsaanbieding! Eadem Sed Aliter & Solo Devil Dance III


CD's:

DVD's:

 


bestel

info

 

 

Kees Wieringa - piano

dr003hoes1


Muziek van de toekomst

Componist Simeon ten Holt, pianist Kees Wieringa en geluidstechnicus Bert van Dijk hebben zich in de zomer van 1998 twee dagen opgesloten in de Grote Zaal van Muziekcentrum Vredenburg. Zij waren tot elkaar veroordeeld voor de opname van een nieuwe compact disc met pianomuziek van Simeon ten Holt.
Het betreft de plaatpremière van Eadem sed Aliter en een nieuwe duivelse pianodans, genaamd Soloduiveldans nr.3.
De specialist bij uitstek in het repertoire van Simeon ten Holt, Kees Wieringa heeft deze nieuwe solowerken ooit in première gebracht in de grote zaal van Muziekcentrum Vredenburg. De zaal heeft de ideale akoestiek voor deze muziek van de toekomst.
De nieuwe cd is voor het eerst aangeboden bij het Simeon ten Holt concert op vrijdag 15 januari 1999 in de grote zaal van Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht.

Canto-station
Canto Ostinato

Simeon Ten Holt: 'Mijn composities ontstaan zonder een vooropgezet plan en zijn als het ware de neerslag van een tocht die gericht is op een doel dat niet bekend is. Veel tijd, geduld en discipline zijn de voorwaarden voor het produktief maken van een (genetische) kode die uiteindelijk bepalend is voor vorm, struktuur, lengte, bezetting, etc. Zo'n proces is moeizaam omdat het zicht op die genererende kode voortdurend vertroebeld wordt door het menselijk tekort en de eigen wil, en het moet hebben van momenten van helderheid en vitaliteit. En dan, de zee spoelt en slijpt, de tijd kristalliseert.'

Eadem Sed Aliter:

Over de Soloduiveldansen schreef Ten Holt:
‘Er schuilt niets duivelachtigs in de Soloduiveldansen, eerder iets demonisch. Ieder mens wordt geleid door een engel en een duivel: tussen die twee bestaat een heel merkwaardige, precieuze relatie.’
Over de titel ‘Soloduiveldans’ zei Ten Holt: ‘Ik verzin nooit titels. Ze worden me in de schoot geworpen. Een werk schrijft als het ware zichzelf. Net als een roman, waarin de personages een eigen leven leiden. Dat wil niet zeggen dat ik makkelijk componeer. Het is een moeizaam proces. Componeren is een grotendeels intuïtief gebeuren en welke valkuilen je precies moet vermijden, is niet altijd duidelijk. Een compositie zit helemaal in mijn handen, voor ik hem opschrijf. Mijn handen grijpen, wat mijn hoofd niet grijpen kan.’

Kees-Simeon

De interpretatie

Er is een grote ruimte in de interpretatie van de latere werken van Ten Holt. De uitvoering is afhankelijk van diverse faktoren waaronder de dispositie van het moment en de chemische samenstelling van de groep. Er hoeft maar één musicus te veranderen of de chemie verandert.
Een ideale uitvoering van de muziek van Ten Holt is dus steeds weer anders. De muziek is zeer open genoteerd, in de vorm van een open scenario. Een bepaalde marge aan vrijheid is structureel in de compositie ingebouwd. De uitvoerenden moeten soms spelen als er geen noten staan en soms zwijgen als er wel noten staan, dat zit in de regie verpakt. De tijdsduur is vaak onbepaald en is mede afhankelijk van de atmosfeer waarin wordt gespeeld of de houding van de luisteraar.


Links