draailogo Do Foundation Do Dance Do Records Do Music Do Mailorder
do music Harry de Wit
componist


Do Music
Walingsdijk 57
1645 RL Ursem (NH)
tel. 072-502 0432
fax. 072-502 0431
skype: wintersem
info@dofoundation.com

 

CD's:

 

DVD's:

 

Componisten:

 

Harry de Wit

Harry de Wit

Componist, autodidact en voormalig popmusicus Harry de Wit heeft een internationale reputatie op het gebied van improviseren, componeren, uitvoeren en het ontwerpen van elektro-akoestische instrumenten. Veel van deze instrumenten zijn gemaakt in opdracht van Stichting Dansproduktie: "Kostrument", "Rotterboom" en "Lange Snaar, Glasharp". "Taktom" werd speciaal ontworpen voor het dansgezelschap Vals Bloed.

Concert pour Centrale Electrique

Al sinds zijn eerste projecten in de jaren zeventig onderzoekt hij de mogelijke verbanden tussen muziek, theater en beeldende kunst. Hij is gefascineerd door architectonische ruimtes.
Door de jaren heen heeft hij diverse concerten op speciale lokaties gegeven, zoals 'Concert pour Centrale Electrique' in een krachtcentrale te Rouen, 'Hemicyclus' in het Museum van Hedendaagse Kunst te Gent, 'Close Distance', een concert in een 200 meter lang pakhuis in de haven van Amsterdam, 'Eglise Electronique' in een monumentale kerk te Rennes en 'The Chant of the Bakery' voor de Donaueschinger Musiktage.

Lucinda Childs

Choreografen waarmee De Wit samenwerkte zijn Hans van Manen, Ton Lugterink, Beppie Blankert, Pauline Daniëls, Laurie Booth, Lucinda Childs, Ted Brandsen, Shusaku Takeuchi, Giorgio Barbario Corsetti en Steve Paxton.

Composities voor vele theater- film- en televisieproducties

Hij maakte composities voor vele theater- film- en televisieproducties. Voor theater: 'Fausto' van Jan Ritsema (1992, Bergen Theaterproducties), 'Sweeney Astray' van Joan Jones (1994, Toneelgroep Amsterdam), 'Robinson'van Rieks Swarte (1995, Walpurgis), 'De Tramlijn die Verlangen heet' van Ivo van Hove (1995, Het Zuidelijk Toneel),'Hamlet' van Mirjam Koen en Ton Lugterink (1996, Onafhankelijk Toneel) en 'Koppen' van Ivo van Hove (1997, Het Zuidelijk Toneel).

Songs for the Pigeons

Voor film en televisie: 'Thuisfront' van Ivo van Hove (Het Zuidelijk Toneel/NPS), 'De Verstekeling' van Ben van Lieshout (Bergen/VPRO), 'Sea Values' van Lucia King, 'Chopsticks' van Ron Termaat (Bergen/NPS), 'Reise ohne Ende' en 'Schraapzucht' van Annette Apon (NPS). Projecten van uiteenlopende aard zijn composities voor muziekensembles, waaronder 'Link' voor het Stravinsky Ensemble en 'Wetterwyfke' voor het Riciotti Orchestra, verscheidene composities voor video-installaties van beeldend kunstenaar Jeffrey Shaw en de compositie 'Songs for the Pigeons' voor het Zentrum für Kunst und Medientechnologie in Karlsruhe.

Harry de Wit: curriculum vitae

Harry de Wit (1952) is componist /performer en ontwerper van elektro/akoestische instrumenten en werkte de laatste jaren intensief samen met de theatergezelschappen als Toneelgroep Amsterdam, Het Zuidelijk Toneel en het Nationale Toneel. Meestal speelt hij in de producties de muziek live op de sc¸ne, soms samen met de acteurs zoals in het stuk Het Vuil, de Stad en de Dood van R.W. Fassbinder in de regie van Johan Doesburg. In Stalker van Gerard-Jan Rijnders bij Toneelgroep Amsterdam bespeelden de acteurs met versterkte scharen. Bij India Song met regisseur Ivo bij Het Zuidelijk Toneel, vormden de soundtrack, de eigengebouwde instrumenten en de live aanwezigheid op het toneel ˇˇn geheel. Het afgelopen seizoen heeft De Wit de regie van Kurt Schwitters klankgedicht Oersonate uitgevoerd door actrice Antoinette Jelgersma bij het Nationale Toneel en de muziek verzorgd bij Demonen in regie van Johan Doesburg.

Componeren voor dans

In het verleden componeerde De Wit ook veel voor dans. Hij bespeelde o.a. bij de choreografie 13 van danseres Pauline Dani‘ls zichzelf middels een speciaal ontworpen pak, het Kostrument waar allerlei elektronica in ingebouwd was en middels een door de tandarts gemaakt gebitsmicrofoontje. Dit stuk hebben De Wit en Dani‘ls over de hele wereld gespeeld. Een ander belangrijk stuk was In Concert, een choreografie van Hans van Manen, hiervoor liet hij een groot elektro/akoestisch instrument bespelen door een zangeres, midden op het podium waar drie danseressen, Beppie Blankert, Pauline Dani‘ls en Bianca van Dillen, dansten.

Klankonderzoek in eigen studio

Als belangrijk tegenwicht voor deze live activiteiten werkt hij met veel plezier in de eigen studio aan klankonderzoek. Hierbij bewerkt hij akoestische instrumenten met elektronica. De laatste jaren werkt hij hierin samen met stagiaires van de Hoge School voor de Kunsten afd. Geluid / Compositie Nieuwe Media. De resultaten worden gebruikt voor opdrachten voor films en documentaires. Voorbeelden zijn:

Sporen van Erasmus van Annette Apon, waarbij hij oude instrumenten samen met elektronische klanken in lang gerekte soundscapes liet klinken. Ook de muziek voor enkele films van Ben van Lieshout en voor IIles Flottantes van Nanouk Leopold ontstond op deze manier in de studio. Evenals de muziek voor Passie voor de Hermitage, een groot documentaire project van de jonge filmmaakster Aliona van der Horst.

Creëren van projecten voor speciale gelegenheden en locaties

Voor de opening van het Holland Festival 1998 werd het Leidseplein in Amsterdam als klankdecor gebruikt. Op de daken en op grote steigers stonden muzikanten en zangers. 35 Pizzakoeriers reden met versterkte sirenes op hun brommers. Op een grote gevelsteiger voor de Stadsschouwburg liep een eenzame danseres over een dunne balk richting een groep koperblazers, onder zware geluidsversterking.

Concert pour Centrale Electrique in Rouen in Frankrijk

In 2003 heeft in Haarlem een locatieproject plaatsgevonden in het kader van de Internationale Koorbi‘nnale 2003. Dit stuk voor groot koor, slagwerk en accordeon ensemble plus tape en eigenbouw instrumenten ging in een oude lege schouwburg op 22 juni in premi¸re onder de titel Whispers of Heavenly Death, naar enkele gedichten van Walt Whitman.

Ivanov van Tjechov

In seizoen 2004-2005 componeerde Harry de Wit bij het Nationale Toneel de muziek voor Ivanov van Tjechov en Elementaire Deeltjes naar het boek van Michel Houellebecq, beide in regie van Johan Doesburg. Aan het eind van dat seizoen kreeg Harry de Wit de proscenium prijs 2005, voor zijn unieke muzikale theaterbijdragen.

Quote uit het juryrapport: "Harry de Wits muziek is meer dan het ondersteunen van een handeling. Of het bepalen van een sfeer. De Wits muziek schuurt, krast, treitert, maar kan ook opeens met zachte tonen een onverwachte stemmingswisseling provoceren. Is altijd zeer aanwezig, maar nooit voorspelbaar. Is theatraal ¸n dramatisch."


Links