draailogo Do Foundation Do Dance Do Records Do Music Do Mailorder
do foundation Mijzen Festival van 18 tot en met 21 juli 2007
een podium in de polder


Beleef de Mijzen

Kijken naar de voorstellingen op het Mijzen Festival betekent genieten van podiumkunsten. Maar ook van het landschap en van de cultuurgeschiedenis van de plek waar het allemaal gebeurt. Behalve voorstellingen in het Viervleugelpaviljoen, zijn er rondom het festival allerlei activiteiten voor jong en oud. De combinatie van natuur en cultuur in de breedste zin van het woord, werkt als een magneet voor cultuurminnaars uit het hele land en uit de directe omgeving.

Landschap is decor
Tijdens het vierdaagse Mijzen Festival is het landschap van de Noord-Hollandse Mijzenpolder een groot cultuurpodium. Van 18 tot en met 21 juli staat midden in het hart van de middeleeuwse veenweidepolder een artistiek paviljoen. Publiek en artiesten delen er de vloer, beschermd door een tentdoek dat de wind buitenhoudt maar de poldergeluiden doorlaat.

Binnen mengt de roep van de kieviet zich met muziekklanken en het spel van de acteurs. De festivallocatie ligt aan het einde van de Vrouwenweg; het asfaltpad dat vanaf de ringweg dwars de historische Mijzenpolder in voert. Het is de plek waar veehouders al generaties boeren. Als de flappen van het paviljoen openwaaien, zie je het riet wapperen. Het opvallende paarse paviljoen is zichtbaar vanuit Oudendijk, Schermerhorn, Midden-Beemster, Avenhorn en Ursem; alle dorpen in de buurt. Een levendiger plek voor kunst en cultuur kan je niet wensen.

Mijzen Festival op Radio 1 (20 juli 2007)

PROGRAMMA Mijzen Festival 2007
Theater: Practising Suma  
Concert: Horizon - Simeon ten Holt 
Theater: De Vooruitgang

Familieheater: Waterland - een sprookje in de Mijzen  
Theater: Mijzen Revue

Tentoonstelling Leve de Mijzen!
Educatieve workshops voor kinderen
Dauwtrappen met IVN  
Nachtwandeling met IVN 
Rondvaart Mijzen
Lezing: Lang leve Vrouwe Machteld en de Mijzen

Praktische informatie over transport, parkeren en kaartverkoop
MijzenExpress – uniek vervoer

kaartverkoop

www.mijzen.nl

Theater: Practising Suma  
17 juli,
20.30 uur (Try out)
18 juli,
12.00 uur (Openbare Repetitie) 
18 juli,
20.30 uur (Première) 
Duur: 60 minuten
Locatie: Viervleugelpaviljoen
Toegang:
€ 15,--/€ 10,-- (CJP/65+)€ 7,50 bewoners

Practising Suma toont de kunst van het niets doen. Het publiek zit midden in het decor en wordt zo de voorstelling in gezogen. Op drie houten podia spelen de musici, langs een ‘catwalk’ bewegen de dansers zich. Ze komen de speelvloer op en je weet: dit is hun terrein, hun wereld, hun leven, en dat willen ze met het publiek delen. De dans heeft een frisse directheid, het heeft nergens een dubbele bodem en is gericht op communicatie.

Dit dans- en muziekritueel is een intrigerende dialoog tussen westerse en oosterse cultuur, tussen tapdans, hedendaagse- , Indiase dans  en tabla trancemuziek. Het theaterstuk bestaat uit ritme. Ritme is emotie, als een klopd hart, als bloed dat altijd door de aderen ruist. Als het wegtikken van de tijd. Het gaat altijd maar door. Dit maakt ritme tot een universele taal. Het ritme verbindt de culturen. Alle culturen hebben een eigen ritme en heel vaak komen patronen bij elkaar, al lijken ze nog zo ver uit elkaar te liggen.
Practising Suma is naast de dialoog van verschillende culturen een beleving waarin het publiek ‘in de voorstelling’ wordt getrokken.

Choreografie: Moos d' Herripon. Muziek: Kees Wieringa. Tapdans: Marieke van der Ven en Peter Kuit. Dans: Maaike van de Westeringh en Satishkoemar Makhan, Violist: Jeffrey Bruinsma. Tabla: Niti Ranjan Biswas. Cymbaal/cello Michiel Weidner. Dramaturg: Hans Man in’t Veld. Kostuums: Pieter de Rooy.

Theater: De Vooruitgang
21 juli, 16.00 uur en 20.30 uur
Duur: 60 minuten 
Toegang:
€ 15,-/ € 10,- (CJP/65+),€ 7,50 bewoners
Locatie: Viervleugelpaviljoen

Het dagelijks leven van vroeger en nu van de Mijzenbewoners is uitgangspunt voor het muziektheaterstuk ‘De Vooruitgang’. Uit alle verhalen van de bewoners blijkt telkens hoe groot de rol is van de eeuwige rivaal in hun leven: het water. ‘De bullebak zit in de sloot’, zegt iemand. Kinderen kunnen verdrinken in het water. Trekkers zakken erin weg. Dijken breken door. Gras wil niet groeien. En toch zijn boeren en buitenlui verknocht aan die drassige grond waar ze als kinderen over slootjes sprongen en waar ze bruggen bouwden om vooruit te komen. De vaarpolder werd vast, het water ging, de dijk bleef. In ‘De Vooruitgang’ zijn universele thema’s als geluk, liefde en de dood verwerkt.
Tekst: Atte Jongstra. Eindregie: Judith Brokking en Moos d'Herripon. Muziek: Kees Wieringa. Regie: Marion Prenen en Ineke Sentveld. Actrice: Judith Brokking. M.m.v. diverse toneel- en muziekverenigingen uit de omgeving.

Concert: Horizon - Simeon ten Holt 
19 en 20 juli, 20.30 uur
Duur: 90 minuten
Toegang: € 15,-/€ 10,- (CJP/65+) € 7,50 bewoners
Locatie: Viervleugelpaviljoen

Het publiek zit in het midden van het paviljoen en wordt omringd door vier vleugels. Daarop spelen vier pianisten het stuk ‘Horizon’ van Simeon ten Holt. De Bergense componist Ten Holt liet zich voor deze compositie inspireren door zijn geliefde Noord-Hollandse landschap. Speciaal voor de ruimtelijke muziek ontwikkelde Dré Wapenaar het paviljoen dat nu dienst doet als het Viervleugelpaviljoen. De klanken komen van alle kanten op het publiek af, ze werken bezwerend door hun herhaling en prikkelen alle zintuigen. De concentratie op het gezicht van de pianisten is te volgen op grote ronde schermen boven hun vleugels. Door de uitvergroting van wat er valt te zien, te voelen en te horen, ontstaat juist een intiem stuk met een ritueel karakter. Als het plotseling stilvalt hoor je altijd nog rugstreeppadden en grutto’s. Zitten ze buiten? Of komt hun geluid ergens anders vandaan? Het publiek zal het merken.

Pianisten: Kimball Huigens, Hannes Minnaar, Kees Wieringa, Bernd Brackman


Familieheater: Waterland - een sprookje in de Mijzen  
19 t/m 21 juli
, 14.00 en 16.00 uur
Duur:
45 minuten 
Voor alle leeftijden!

Toegang: € 2,-
Locatie
: Pinkenstal boer Krul op de festivallocatie
Extra: Na afloop gaan de kinderen onder begeleiding met een schepnetje op ontdekkingstocht langs de waterkant.

Katja Spaans maakte een betoverende familievoorstelling in samenwerking met het befaamde filmduo Jan Musch en Tijs Tinbergen. Het verhaal is gebaseerd op het sprookje 'De Kleine Zeemeermin'. Met behulp van film, poppentheater, lichteffecten en liedjes wordt op een bijzondere manier de wereld boven én onder water uitgebeeld. Het weidelandschap zoals wij het kennen is prachtig, maar wat weten wij van de wereld onder water? Omgekeerd vraagt Lotte de waternimf zich verlangend af wat zich boven de waterspiegel afspeelt. Eén dag mag zij naar de bovenwaterwereld. Daar wordt ze verliefd op een boerenjongen. Maar Lotte moet aan het einde van de dag terug naar haar onderwaterleven. Hoe loopt dit sprookje af?

Theatermaakster: Katja Spaans. Film: Jan Musch en Tijs TinbergenTheater: Mijzen Revue
19 juli, 14.00 uur
Duur: 60 minuten 
Toegang: € 2,50
Vervoer: speciale MijzenExpress op afroep via informatienummer
Locatie: Viervleugelpaviljoen

De Mijzen Revue is een eerbetoon aan de Mijzenpolder met pianomuziek, theater, tapdans en West-Friese dichtkunst.

‘k Ben een beetje verliefd, verliefd ja op Mijzen, de polder die grenst aan het Westfriese land. Ik heb er gewoond en ik ben er geboren, ik heb er, zo heet dat, m’n hart aan verpand. Hier vinden de mensen, de vlinders, de vogels, de vrijheid en ruimte waar ieder naar streeft, ja hier is het leven nog echt ongeschonden, omdat de natuur er zo ongerept leeft. (Siem de Haan).

De organisatoren van het Mijzen Festival nodigen u van harte uit bij De Mijzen Revue; een speciaal samengestelde voorstelling voor senioren uit Koggenland, de Beemster, Schermer, Graft en de Rijp. Met de hoogtepunten uit het Mijzen Festival dat dit jaar voor het eerst van 18 juli tot 21 juli a.s. plaats vindt in het ‘hol van de Mijzen’.
Laat u verrassen door de betoverende pianomuziek van Simeon Ten Holt; Indiase tapdans en muziek uit de voorstelling Practising Suma; theaterfragmenten door actrice Judith Brokking over het leven van de polderbewoners en de Westfriese gedichten van voordrachtskunstenaar Siem de Haan.

…voor wie het wil zien, er mee verder wil gaan, ik hoop dat de polder daarom ook in tact blijft, voor mensen en dieren nog lang blijft bestaan!

Tentoonstelling Leve de Mijzen!
Di 17 juli t/m zo 22 juli
10.00 - 20.00 uur
Toegang:
Gratis
Locatie: De grote Kerk van Schermerhorn
Parkeren: Op de parkeerplaats bij sporthal De Myse (Oostmijzendijk 4, 1636 WC) te Schermerhorn. De kerk is op circa 200 meter loopafstand

De geschiedenis van de Mijzenpolder is er één van strijd tegen het water. In 1889 bijvoorbeeld, werd de polder getroffen door een overstroming. In de Grote Kerk te Schermerhorn kunt u een kijkje nemen in dit roerige verleden.
* De schilders Jaap Vijn en Mark Kaandorp vinden inspiratie in de pracht van het landschap. Kaandorp en Vijn werken samen in een atelier op de zolder van een oude landbouwschuur aan de Noorddijkerweg in Ursem. Hun jarenlange samenwerking zorgt voor een levendige dialoog tussen kleur en vorm.
* Historische archieffoto’s van Cor Schipper en andere (lokale) fotografen tonen de liefde van streekbewoners voor hun leefomgeving.
* Karakteristieke koppen en landschappen geven een gezicht aan het leven en werken van de huidige Mijzenbewoners. Fotograaf Erik Buis en journaliste Maartje de Gruyter maakten artistieke portretten van de mensen levens en werken in de Mijzenpolder die het gebied in stad hebben gehouden..

Educatieve workshops voor kinderen
Op basisscholen in de gemeenten Koggenland, Beemster, Schermer, Graft en de Rijp krijgen kinderen workshops tapdansen en djembé.
Zo zijn kinderen met tapdans en muziek in aanraking gebracht. Het is de bedoeling om te werken aan expressie, inleving en muzikaliteit. Maar vooral veel plezier te beleven in het dansen met en voor elkaar.
De workshop tapdans wordt geleid door tapdanseres Marieke van der Ven die ook bij het festival zelf betrokken is en veel ervaring heeft in het geven van workshops voor kinderen. De leerlingen maken kennis met tapdans als percussie-instrument en met tapdans als middel om een verhaal te vertellen. De workshop djembé wordt gegeven door Stichting Swing uit Alkmaar. Ook zij voelen zich aangesproken  door de thematiek van het Mijzen Festival en willen graag via speciale workshops voor de basisscholen een bijdrage leveren.
De scholen die meedoen zijn: Lourdesschool te Westbeemster, Het Kompas in Schermerhorn, St. Josephschool te Schermerhorn, De Tweemaster in de Rijp, Langereisschool te Ursem, De Bavoschool in Ursem, Josefschool in de Goorn, Leveling in Avenhorn, Overhaal in Avenhorn, De Grosthuizerschool in Grosthuizen, Geert Holle School in Berkhout, Bernadetteschool in Zuidermeer, Jozef en Mariaschool in Spierdijk.


Dauwtrappen met IVN  
19 juli, 06.00 uur
Duur: 60 minuten
Parkeren: Bij sporthal De Myse (Oostmijzendijk 4, 1636 WC) te Schermerhorn. Daar wordt u door de gids opgewacht en na afloop weer teruggebracht.
Toegang: € 2,50

De zon komt net boven de horizon uit en beschijnt met haar gouden stralen de polder en het festivalterrein. Een enkele vogel begint voorzichtig aan zijn ochtendlied. Het gras is bezaaid met fonkelende dauwdruppels. Er hangt een sfeer van verstilde afwachting. Wat zal de dag brengen? Ervaar de unieke schoonheid van de polder bij het ochtendgloren tijdens deze dauwtrapwandeling met IVN.Nachtwandeling met IVN  
20 juli, 23.00 uur
Parkeren: Bij sporthal De Myse (Oostmijzendijk 4, 1636 WC) te Schermerhorn. Daar wordt u door de gids opgewacht en na afloop weer teruggebracht.
Toegang: € 2,50

De polder ademt een sfeer van diepe rust. De dag is voorbij, maar een vleugje zomerwarmte hangt nog in de lucht. Ogen wennen langzaam aan de duisternis. Sterren twinkelen tussen voortglijdende wolken boven het weidse polderland. Hier en daar klinkt het geluid van een wegschietend dier. Dan komt de maan tevoorschijn om alles in een zilveren gloed te zetten. Geniet van wat de Mijzenpolder ’s nachts te bieden heeft: ga mee op de nachtwandeling met IVN

Rondvaart Mijzen  
21 juli, 11.00 en 16.00 uur
Parkeren: Op de parkeerplaats bij sporthal De Myse (Oostmijzendijk 4, 1636 WC) te Schermerhorn. De boot ligt in de ringvaart bij Schermerhorn.
Toegang: € 2,50

De boot glijdt door het water, begeleid door het ruisende riet en de geluiden van rugstreeppadden en weidevogels. Een weids uitzicht over de zomerse, groene polder ontvouwt zich. Aan de horizon zijn de polderdorpen te zien, dichterbij staat het Viervleugelpaviljoen als een magnifieke UFO. Ga aan boord van de rondvaartboot en beleef de schoonheid van Mijzenpolder vanaf het water.


 

Lezing:  Lang leve Vrouwe Machteld en de Mijzen
21 juli, 19.00 uur
Locatie: In de Grote kerk van Schermerhorn
Parkeren: De parkeerplaats bij sporthal De Myse (Oostmijzendijk 4, 1636 WC) te Schermerhorn is op ca 200 meter loopafstand van de kerk

Waarom is de Mijzenpolder springlevend? Omdat de polder een historie kent van duizend jaar. Voortbouwend op een verleden van strijd zijn er vandaag voldoende aanknopingspunten om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Hoewel er zeker bedreigingen bestaan. Over de duizendjarige historie van de polder gaat de lezing, over de strijd tegen het water, tegen elkaar, tegen de buren. Over een vrouw die in de veertiende eeuw de verdeling van de polder over verschillende gemeenten vastlegde en die daarmee tot op de dag van vandaag burgemeesters in hun begerigheid beteugelt. Inderdaad Vrouwe Machteld.
Hoe is het mogelijk dat in een tijd dat andere polders hun dijken al lang ‘op orde hadden’, de Mijzen in 1889 nog overstroomde? Waarom werd er in de polder zo lang niet ‘gepolderd’? Ook deze vraag komt aan de orde, naast natuurlijk de hamvraag hoe deze verweerde, oudheid ademende, ongerepte veenweidepolder behouden kan blijven.
 
Spreker is voormalig wiskundeleraar Dick Mantel, auteur van het boek ''Duizend jaar veen en water” en kenner van de lokale geschiedenis.

Praktische informatie over transport, parkeren en kaartverkoop

MijzenExpress
Speciaal voor bezoekers van de voorstellingen Practising Suma, Horizon en De Vooruitgang rijdt de MijzenExpress. Via het kaartverkoopformulier kunt u plaatsen reserveren in deze bus. Uit Amsterdam vertrekt 2 uur voor aanvang van de voorstelling deze speciale MijzenExpress naar het Mijzen Festival. De bussen vertrekken vanaf de parkeerplaats van het Victoria hotel voor Amsterdam Centraal Station.
Ook vanaf het Centraal Station te Alkmaar vertrekt een bus naar het festival, 1,5 uur voor aanvang van de voorstelling.
Ongeveer 1 uur na de voorstelling rijdt de MijzenExpress weer naar de vertrekplaatsen terug.

Parkeren
Automobilisten kunnen parkeren bij sporthal De Myse (Oostmijzendijk 4, 1636 WC) te Schermerhorn.
Fietsers kunnen parkeren op het handbalveld bij sporthal De Myse te Schermerhorn of op het Viervleugelpaviljoen.?

Kaarten ophalen
U kunt de kaarten op de dag van de voorstelling vanaf 1,5 uur van tevoren afhalen bij het informatiepunt van het Mijzen Festival bij sporthal De Myse te Schermerhorn. Vergeet niet uw reserveringsnummer mee te nemen. Houdt u rekening met een half uur tijd om bij festivallocatie het Viervleugelpaviljoen te komen vanaf de parkeerplaats.

Naar de festivallocatie
Hoe komt u vanaf de parkeerplaats naar het festivalterrein?
Het Viervleugelpaviljoen staat midden in de polder en de beleving van de Mijzenpolder zal centraal staan.
·    Over het water in een akkerschuit
·    Wandelend over het grasland
·    Op een gratis Witte fiets
·    In een huifkar voortgetrokken door een oude tractor
·    Met de MijzenExpress

 


links

IVN Noord-Holland Noord - Instituut Voor Natuur- en milieueducatie