draailogo Do Foundation Do Dance Do Records Do Music Do Mailorder
do records Esfahan
een virtuele compositie van Kees Wieringa


Do Music
Walingsdijk 57
1645 RL Ursem (NH)
tel. 072-502 0432
fax. 072-502 0431
skype: wintersem
info@dofoundation.com

 

Esfahan

Kees Wieringa - piano

Onlangs was Kees Wieringa in Iran en raakte gefascineerd door de culturele rijkdom die, als het ware, van elke straathoek spat. De mooiste stad van het land, Esfahan, die voor veel mensen een droom symboliseert, een droom van louter schoonheid, vormt de inspiratiebron van deze virtuele compositie, die Wieringa speciaal voor )toon)7 ontwikkelde.

Nieuwe werelden met fantastische perspectieven betreden

Het publiek betreed een virtuele geluidskoepel. Het geluid wordt gestuurd langs een driedimensionaal parcours. Het doel is de luisteraar een nieuwe ruimte in zijn verbeelding te laten ervaren die fundamenteel verschilt van de werkelijkheid.

Als de luisteraar gegrepen wordt dan betreedt hij nieuwe werelden met fantastische perspectieven.
'De ruimtelijke dimensie van de muziek is even fundamenteel bij het schrijven van een muziekstuk als de algemene indeling, de harmonie of het ritme ervan.' In dit geval is de beweging van het geluid kenmerkend voor de ontwikkeling daarvan.

In Esfahan wordt gebruik gemaakt van zeer geavanceerde computertechnieken (Max/Msp) en een meer- kanaals geluidsopstelling (PAS-systeem van Bose).

Waar en wanneer

Opening: dinsdag 4 april om 21:30 uur
Esfahan is overdag en 's avonds gratis te bezoeken van 4 april tot en met 9 april
Philharmonie Haarlem - Blauwe Zaal
Lange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem
023 512 12 12

)toon)7 - Festival van beeld en geluid met elektronica als grondstof

Esfahan van Kees Wieringa wordt gesponsord door Bose.

De digitale revolutie heeft de muziek en beeldende kunst nieuwe impulsen gegeven waarvan voorheen geen mens kon dromen. Met de nieuwe technieken kan beeld en geluid zo aan elkaar gekoppeld worden dat je niet meer weet waar het ˇˇn ophoudt en het ander begint.

Nieuwe werelden met fantastische perspectieven betreden

Zoals de fysici er op een gegeven moment achter kwamen dat licht tegelijkertijd een deeltjes- en een golfstructuur bezit, zo wordt in de 21ste eeuw duidelijk dat de technokunstenaar in de artgallery net zo thuis is als in de concertzaal of de danceclub. Voor het zevende achtereenvolgende jaar geeft )toon) ruimte aan technokunstenaars. Soundscapes, luisterexposities en beeldconcerten zijn het resultaat.

)toon)7 wordt georganiseerd door Peter Bruyn, Patronaat en Nieuwe Vide met medewerking van de andere participerende podia en instellingen.

toonfestival.nl © 2006

Links