Robert de Roos
 

Robert de Roos werd op 10 maart 1907 te Den Haag geboren en overleed daar op 18 maart 1976.


Opleiding
Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium piano, viool en altviool en kreeg compositielessen van Johan Wagenaar. Daarna vertrok hij naar Parijs en nam privé-lessen bij Isidor Philipp (piano), Charles Koechlin en Roland Manuel (contrapunt) en Pierre Monteux (directie); later studeerde hij nog bij Hermann Scherchen (directie) en Sem Dresden (orkestratie).
Werkzaamheden
Van 1946 tot 1956 was hij Cultureel Attaché aan de Nederlandse Ambassade te Parijs en in 1957 werd hij benoemd tot Eerste Secretaris voor Pers en Culturele Zaken aan de Ambassade te Caracas in Venezuela. In 1961 werd hij bovendien in dezelfde functie geaccrediteerd te Bogotá, Quito, La Paz en Lima; vervolgens Ambassaderaad voor Culturele Zaken en Hoofd van de afdeling Voorlichting en Culturele Zaken aan de Ambassade te Londen. Van 1967 tot 1973 Ambassaderaad voor Pers- en Culturele Zaken te Buenos Aires, tevens geaccrediteerd te Asunción (Paraguay) en Hoofd van het Nederlands Informatie Bureau voor Latijns Amerika.


Composities
Oorspronkelijk zocht Robert de Roos als componist een stijl, die nog zeer onder de invloed stond van de Duitse en Franse school, maar later wist hij zich voor een groot deel hiervan te bevrijden en vond hij een eigen stijl, die zich voornamelijk kenmerkte door een contrapuntische compositietechniek. In deze tijd schreef De Roos een aantal werken, die hij later weer uit de circulatie nam. Hij werd hiertoe gedwongen door de overtuiging dat men bij het scheppen van muziek geen enkel element van deze muziek kan verwaarlozen, een overtuiging en instelling, die hem uit-eindelijk kleuriger en rijker deed componeren. De Variations sérieuses sur un thème ingénu, die hij in 1947 componeerde en opdroeg aan het Residentie Orkest zijn van deze laatste stijlperiode een duidelijk voorbeeld. Naast vele orkestwerken en concerten componeerde De Roos ook een opera in één acte Die Vision, kamermuziek o.a. Sextuor voor piano en blazers, liederen, muziek voor theater en enkele koor-werken.
Compact discs
Kies Wieringa legde op cd een Sonatine van Robert de Roos vast (DO Records 004). Op Q-Disc kwam een dubbel cd uit met "Historical recordings" (Q 97013).